Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πιο κοντά στη γέννηση παιδιών από τρεις βιολογικούς γονείς η Βρετανία


Πιο κοντά στη γέννηση παιδιών από τρεις βιολογικούς γονείς η Βρετανία

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πιο κοντά στη γέννηση παιδιών από τρεις βιολογικούς γονείς η Βρετανία
H πρώτη χώρα που θα επιτρέπει τη γέννηση παιδιών από τρεις βιολογικούς γονείς θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η Μ. Βρετανία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να στηρίξει μια νέα πρωτοπόρο τεχνική που στόχο έχει την εξάλειψη γεννετικών ανωμαλιών.
Μετά το δημόσιο διάλογο που τάραξε τα νερά στη Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δώσει το «πρόσινο φως». Απομένει ο καθορισμός ενός ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου ώστε η επαναστατική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης που επιτρέπει τη χρήση DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων προκειμένου να γεννηθεί ένα παιδί να μπορεί να ξεκινήσει στα επόμενα δύο χρόνια.

Στόχος της νέας μεθόδου είναι η πρόληψη κληρονομικών ασθενειών. Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή αποτρέπει τη μεταφορά δυσλειτουργικού μιτοχονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο, εξαλείφοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί σοβαρές παθήσεις - όπως εγκεφαλικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια, μυϊκή ατροφία, τυφλότητα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ωστόσο ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνικής είναι επικίνδυνη και θα έθετε σε κίνδυνο τον ηθικό κώδικα της Βρετανίας, καθώς ανοίγεται ο δρόμος για μια μόνιμη και άνευ επιστροφής γενετική τροποποίηση, η οποία θα περάσει στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου