Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Εκβιαστική συμφωνία αγοράς όπλων για την εκταμίευση της 6ης δόσης;

Λάβαμε την παρακάτω είδηση που αξίζει να μελετήσουμε προσεκτικά, γιατί αν ισχύει, τότε πολλά μπορούν να εξηγηθούν...

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου
28.11.2011
Εκβιαστική συμφωνία αγοράς όπλων για την εκταμίευση της 6ης δόσης;
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την αγορά γερμανο-γαλλικών όπλων αξίας 10 δις
Σχετικά με το σκάνδαλο της «μυστικής συμφωνίας» Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί για την αγορά γερμανικών και γαλλικών όπλων αξίας 10 δις ως όρο για τη χορήγηση του νέου πακέτου βοηθείας, ρωτά την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα «New Europe», που εκδίδεται στις Βρυξέλλες και επικαλείται πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η μυστική συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση στην Ελλάδα φρεγατών, αρμάτων μάχης Leopard από τη Γερμανία και μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Η εμμονή Βερολίνου και Παρισιού να λάβουν έγγραφες δεσμεύσεις από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για την καταβολή της έκτης δόσης, σχετίζεται άμεσα με τη μυστική συμφωνία ενώ οι έγγραφες εγγυήσεις Σαμαρά εξασφαλίζουν σε Μέρκελ-Σαρκοζί ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις Παπανδρέου και στο θέμα των εξοπλισμών, σημειώνει το άρθρο. Αυτές οι δεσμεύσεις ενδεχομένως να τέθηκαν εν αμφιβόλω και με την αιφνιδιαστική αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας από τον Π. Μπεγλίτη λίγο πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον τότε πρωθυπουργό.
Στον αντίποδα των αντικοινωνικών περικοπών των πρωτογενών δαπανών για μισθούς (-9,3%), Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία (-9%), που προτείνει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα παρουσιάζουν προκλητική αύξηση 18,2%, ενώ οι δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ αύξηση 50%. Επιπλέον, σύμφωνα με το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού διάρκειας 15 ετών, μεταξύ 2011 και 2025, του Υπουργείου Άμυνας, θα δαπανηθούν 14,55 δισ. ευρώ, επιπλέον της εξυπηρέτησης ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Αν ισχύει το δημοσίευμα, πρόκειται για νέο έγκλημα κατά της χώρας, αλλά και για ευρωπαϊκό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Ήταν τελικά η περίφημη διαπραγμάτευση για την υπογραφή του κ. Σαμαρά απλό παζάρι για να χρεωθεί κι άλλο η χώρα μας; Οι κατακόρυφα αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού για νέα οπλικά συστήματα, αλλά και η συνύπαρξη και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ειδικά στο υπουργείο Άμυνας, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τις υποψίες. Μυστικές συμφωνίες για αχρείαστα όπλα είχαν άλλωστε γίνει και πέρσι από την κυβέρνηση Παπανδρέου, με πλήρη μάλιστα κάλυψη και από την Κομισιόν. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που επί χρόνια εισέπραττε μίζες από γερμανικές και άλλες εταιρείες, τώρα έφτασε να προσφέρει το ίδιο μίζες σε Γάλλους και Γερμανούς, με λεφτά φυσικά από νέα, επιπλέον μέτρα. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα πρέπει να μάθει ότι οι κυβερνήσεις της, που κατά τα άλλα εγκαλούν την Ελλάδα για τα ελλείμματά της, απαιτούν να αυξήσει κατά δισεκατομμύρια ευρώ τις μόνες δημόσιες δαπάνες που δεν αποφέρουν παρά μόνο διαφθορά και υπερχρέωση. Οι εκβιαστικές εξοπλιστικές δαπάνες αποτελούν τον ορισμό του «απεχθούς χρέους» που δεν πρέπει να πληρωθεί. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδείξουν το θέμα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και να δεσμευθούν ότι μετεκλογικά θα αρνηθούν να εξοφλήσουν τέτοιες παραγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται από τους ΜΕΡΚΟΖΥ ενυπόγραφες δεσμεύσεις δεκαετιών από την Ελλάδα και από την πίσω πόρτα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων».


Θέμα: "Μυστική συμφωνία" Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί για αγορά όπλων
Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας New Europe [1], ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε με Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ για την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 10,5 δις ευρώ. Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές της Νέας Δημοκρατίας, γράφει ότι η δέσμευση Παπανδρέου για την αγορά των γαλλο-γερμανικών όπλων ήταν ένας από τους όρους για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το “κούρεμα” του χρέους και την χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 110 δις ευρώ. Σύμφωνα με την New Europe, η μυστική συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση στην Ελλάδα φρεγατών, αρμάτων μάχης Leopard από την Γερμανία και μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία. Η εμμονή Βερολίνου και Παρισιού να λάβουν έγγραφες δεσμεύσεις από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για την καταβολή της έκτης δόσης, σχετίζεται άμεσα με την μυστική αμυντική συμφωνία, ενώ οι έγγραφες εγγυήσεις Σαμαρά εξασφαλίζουν σε Μέρκελ-Σαρκοζί ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις Παπανδρέου και στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών, σημειώνει το άρθρο.
Στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», καταγράφεται (στη σελίδα 30) όχι απλώς μείωση, αλλά καταβύθιση των πρωτογενών δαπανών για μισθούς (-9,3%), Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία (-9%). Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (για το 2012) για εξοπλιστικά προγράμματα παρουσιάζουν όμως αύξηση 18,2%, ενώ οι δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ αύξηση 50%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού διάρκειας 15 ετών, μεταξύ 2011 και 2025, του Υπουργείου Άμυνας θα δαπανηθούν 14,55 δισ. Ευρώ, επιπλέον της εξυπηρέτησης ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 3,4 δισ. ευρώ [3].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει για τη μυστική συμφωνία Παπανδρέου- Μέρκελ- Σαρκοζί και τον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί την πώληση όπλων για την χορήγηση του νέου πακέτου βοηθείας; Τι σκοπεύει να πράξει αν ισχύει η αποκάλυψη της εφημερίδας;
2. Θεωρεί ότι η καταβύθιση των πρωτογενών δαπανών για μισθούς, Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία με παράλληλη μεγάλη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών θα συμβάλει στην έξοδο από τη κρίση χρέους και τη βελτίωση του επίπεδου ζωής των Ελλήνων;
[1] http://www.neurope.eu/article/merkel-and-sarkozy-want-samaras-sign-secure-leopard-and-rafale-sales
[2] http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/03/59/99/03599935df46e7658a790bf311646f9424ec43a2/application/pdf/PROSXEDIO_2012.pdf
[3] http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/110802b.html

Suspended in the air | Meteora