Σάββατο 14 Ιουλίου 2012



15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Μαύρη επέτειος η αυριανή ημέρα για την Κύπρο. Κάθε χρόνο 8.15 το πρωί ηχούν σειρήνες σε όλη την Κύπρο.
 


15 Ιουλίου 1974, 8.15 το πρωί, άρχισαν να βγαίνουν άρματα μάχης από το στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς, τα οποία πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο Τηλεπικοινωνιών και το κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή τη μέρα, η έξοδος των αρμάτων μάχης δεν ήταν άσκηση ρουτίνας, αφού επρόκειτο για πραξικόπημα. Αυτό βεβαίως επιβεβαιώθηκε, όταν τα άρματα έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο και άρχισαν να το χτυπούν. Είχε αποφασιστεί, από τις αρχές του 1974 το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου.

ΠΕΡΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ...





Κύριοι,
 Είμαι έλληνας πολίτης-φορολογούμενος και βάση του ελληνικού συντάγματος
έχω το δικάιωμα να πιστεύω όπου θέλω, σωστά?
  Εγώ λοιπόν είμαι άθεος δηλαδή δεν πιστέυω πουθενά και δεν μπορώ να
καταλάβω για πιο λόγο πρέπει να φορολογούμαι και ουσιαστικά να πληρώνω
τους παπάδες που εμένα προσωπικά δεν μου προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!
   Βασικά μόνο στον εαυτό τους προσφέρουν....
Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τον λόγο που πρέπει το ελλ. κράτος,
έμεσα δηλαδή και εγώ, να πληρώνει τον μισθό σας και για πιο λόγο αναφέρετε
ως ανάλγητη την απόφαση να μειωθεί κατά 50% (κατ'΄εμέ 100%) οι περικοπές
των εδικών μισθολογίων...
 
Π.Τ.
Κρήτη.







Αγαπητέ μας φίλε,
Αρχικά θα θέλαμε να σου πούμε ότι δεν είμαστε ιερείς. Αλλά αυτή είναι η άποψή μας. Οι Ιερείς δεν πληρώνονται για να κάνουν μια δουλειά αλλά ένα λειτούργημα, οι μισθοί τους είναι πολύ χαμηλοί και οι περισσότεροι είναι πολύτεκνοι χωρίς άλλα εισοδήματα, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Επίσης θα σου πούμε και κάτι που δεν θα ξέρεις, οι εκκλησία στη συγκρότηση του Νέου Ελληνικού κράτους δώρισε το 70% της περιουσίας της στο  κράτος για να δοθεί στη συνέχεια σε αγρότες και κτήρια τα οποία δόθηκαν για κρατικές υπηρεσίες, άπειρα κτήρια τα οποία χρησιμοποιείς καθημερινά είναι της εκκλησίας ή δομημένα σε κτήμα της εκκλησίας(κάτι το οποίο ούτε και θα σου είχε περάσει από το μυαλό), το κράτος τότε εγγυήθηκε την μισθοδοσία των κληρικών. Πέρα από αυτό όμως ακόμα και από την οπτική γωνία ενός άθεου, ο Ιερέας είναι ένας υπάλληλος ο οποίος κάνει μια εργασία και θα πρέπει να πληρώνεται, για παράδειγμα εσύ δεν έχεις πεθάνει ποτέ και σου εύχομαι να αργήσεις, όμως το κράτος πληρώνει νεκροθάφτες, εγώ δεν έχω παιδιά και όμως πληρώνω καθηγητές στα σχολεία, δεν ταξιδεύω με πλοίο γιατί μένω σε βουνό και όμως πληρώνω λιμάνια και λιμενικό δεν οδηγώ αυτοκίνητο και όμως έχω πληρώσει άπειρα λεφτά σε δρόμους και έργα και πάρα πάρα πολλά άλλα. Άρα, ακόμα και αν για εσένα αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν για κάποιους άλλους σαν εμάς αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους. Υπάρχουν ιερείς που αφιερώνουν κάθε μέρα άπειρες ώρες για τη σωτηρία ψυχών, αυτές οι ώρες δεν πληρώνονται και πίστεψέ με είναι πάρα πάρα πολλές. Αν λοιπόν είσαι πολιτισμένος και δημοκρατικός άνθρωπος θα πρέπει να δεχθείς την κοινωνική ωφέλεια και σαν έντιμος πολίτης να συνεισφέρεις για τους συνανθρώπους σεβόμενος τα πιστεύω τους, όπως και αυτοί θα σεβαστούν τα πιστεύω των υπολοίπων που πιστεύουν κάπου αλλού ή και πουθενά όπως εσύ. Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα με διαφορά, αυτό δεν το σέβεσαι; Έχεις σκεφτεί που θα ήταν η γιαγιά που την παρατήσανε τα παιδιά της και οι συγγενείς της, η κοπέλα που είναι ανύπαντρη αλλά έμεινε έγκυος, το ορφανό που οι γονείς του το παρατήσανε; Και αν μου πεις ότι όλα αυτά δεν ισχύουν τότε θα πω ότι η συζήτηση δεν έχει νόημα μαζί σου και ότι απλά είσαι ένα άθεος αγανακτισμένος που το μόνο που κάνεις είναι να αναζητείς τον διάλογο με το Θεό.

Έχω ακούσει και έχω βιώσει πάρα πολλά θαύματα στη ζωή μου πολλά από αυτά ήταν θαύματα υγείας πολύ μεγάλων προβλημάτων, αλλά τα μεγαλύτερα θαύματα ήταν αυτά στα οποία έβλεπες έναν άθεο και μάλιστα εχθρό της πίστεως να μεταστρέφεται όλο του το εγώ, από εκεί που δεν περνούσε ούτε έξω από την εκκλησία, να τον βλέπεις ξαφνικά να μη βγαίνει και να κάθεται με τις ώρες μέσα με τους ιερείς και τους μοναχούς, να κλαίει για αμαρτίες που όλη του τη ζωή ούτε καν είχε φανταστεί.  Φίλε μου μην ασχολήσαι με πράγματα τόσο μικρά και μάταια, ασχολήσου με πιό ουσιαστικά. Μελέτησε κάποια βιβλία με ουδέτερη στάση, όπως την αγία γραφή, μελέτησε πατέρες αλλά και διάφορους άλλους αξιόλογους συγγραφείς, η μελέτη σου δεν θα είναι για να πιστέψεις σε κάτι υποχρεωτικά αλλά για να μάθεις, όχι γνώση ξερή και ψευτοδυαναούμενη αλλά να μάθεις τι ήταν αυτό που μέθυσε από αγάπη κάποιους ανθρώπους τόσο πολύ που έφτασαν σε σημείο να θυσιαστούν για Αυτόν; Πρόσφατα ένας νέος άνθρωπος μαρτύρησε για τον Χριστό, για ποιο λόγο; Επειδή δεν έβγαλε τον Σταυρό του ενώ του το ζητήσανε, για σκέψου λίγο πως είναι δυνατόν να σου έχουν χώσει κάτω στο χώμα το κεφάλι και να σε κόβουν σιγά σιγά με το μαχαίρι; θα το έκανες εσύ αυτό για κάτι ψεύτικο, θα το έκαναν αυτό οι χιλιάδες μάρτυρες Του Χριστού για κάτι ψεύτικο;

Να είσαι καλά, όλα τα παραπάνω δεν είναι για να σε πείσουμε για κάτι, είναι απλά η άποψή μας. Είναι όμορφο να λέμε όλοι την άποψή μας. Και να στηρίζουμε με επιχειρήματα την άποψη αυτή.
Με εκτίμηση
Πενταπόσταγμα

Αφιέρωμα στην Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη