Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ "ΣΤΟΛΙΔΙΑ" NΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΕΥΡΩ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

                        Χριστούγεννα!!
 
 Μια γιορτή αφιερωμένη στην γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού μας.
 Κατά τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων  ό κόσμος είναι χαρούμενος, όλοι τουλάχιστον μέχρι πέρσι έπαιρναν  κάποιον έξτρα μισθό, (δυστυχώς αβέβαιο για φέτος), και όλοι ξεχύνονται στους δρόμους και τα μαγαζιά που και αυτά με τον ιδιαίτερο, έντονο και πολύχρωμο στολισμό τους δελεάζουν τον κόσμο να αγοράσει τα διάφορα στολίδια, δώρα, δέντρα, και άλλα πολλά.



Ή παράδοση μας , έχει το  πανάρχαιο έθιμο της ναυτικής πατρίδας μας μαζί με τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα γλυκίσματα, τα δώρα και την λειτουργία στην εκκλησία, είναι το στολισμένο καραβάκι που σηματοδοτεί κι αυτό τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους.
Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.




Πρίν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.
Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.

Ό Αη-βασίλης τής coca-cola, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα αμέτρητα λαμπάκια, και κάτι μικρά αγαλματάκια, που είναι αντίθετα προς το πνεύμα αυτών των ημερών, και προς την παράδοση μας, είναι ξενόφερτα έθιμα, και δεν πρέπει να βρίσκονται σε κανένα σπίτι.

Πρός Θεού δεν θέλουμε να επιβάλλουμε απαραιτήτως την γνώμη μας, αλλά το σίγουρο είναι ένα.

Σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατομμύρια για την αγορά τέτοιων περριτών πραγμάτων, και φέτος παρ'ολη την δυσχερή οικονομική κατάσταση, πιστεύουμε ότι θα ξοδευτούν πάλι ένα σωρό χρήματα... ΜΑΤΑΙΑ. !!



Φέτος τά "στολίδια" πού θά πάρουμε, γίνεται εάν θέλουμε, με αυτά να "στολίσουμε" συνανθρώπους μας πού μπορεί νά έχουν κάποια ανάγκη.
Γιά αυτό στήν λέξη "στολίδια" βάζουμε"" , γιά να υποδείξουμε ότι ή έννοια τής λέξης είναι μεταφορική.
Καί είναι διπλή ή έννοια της.
Ή μία είναι ότι τα "στολίδια" που θά χαρίσουμε σημαίνουν τα διάφορα πράγματα ή χρήματα πού μπορεί κάποιος συνάνθρωπος μας νά τά έχει ανάγκη, καί ή άλλη έννοια είναι ότι παράλληλα χάριν τής μεγάλης αρετής τής ελεημοσύνης ενδυόμαστε καί εμείς με πνευματικά καί ψυχικά  αναλλοίωτα στολίδια.
   
Λοιπόν η πρόταση μας για φέτος είναι να μην ξοδέψετε ούτε μισό ευρώ στην ματαιότητα. 
Εαν διαθέτετε κάποια ποσά μικρά ή μεγάλα, μπορείτε να τα δώσετε εκεί που αξίζει και που υπάρχει ανθρωπιά και αγάπη.
Τα "στολίδια" που θα αγοράσετε θα είναι τα εξής... (σημ. απλά παραδείγματα).

1. Αγοράστε ένα πλήρες οικογενειακό γεύμα για μια οικογένεια που δεν θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει αυτό το τραπέζι.

2. Πάρτε κάποιον που ζεί μόνος του και βάλτε τον να φάει μαζί με την οικογένεια σας.

3. Επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο η γηροκομείο, έχοντας μαζί σας μερικά κουτιά γλυκά και αναψυκτικά και μοιράστε τα στους ασθενείς ή τους τρόφιμους με ένα χαμόγελο και μια χειραψία αγάπης.

Πηγαίνετε σε μια γιορτή που διοργανώνουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή άπορες οικογένειες ή γηροκομεία και πάρτε μερικά δώρα και μοιραστείτε την χαρά των άλλων και την δική σας.

4. Εαν δείτε κάποιον άστεγο σε κάποιο παγκάκι η σε καμμιά γωνιά να τουρτουρίζει χωρίς γάντια, πάρτε του ένα ζευγάρι, η έναν σκούφο.

5. Αγοράστε μερικά  βιβλία και πηγαίνετε να τα δώσετε σε μια φυλακή.

6.Αγοράστε ένα μικρό δώρο ή γλυκά και επισκεφτείτε κάποιον που μένει μόνος του ηλικιωμένο κατά προτίμηση, και κάντε του συντροφιά λέγοντας του μερικούς καλούς λόγους.

7.Μιλήστε με γνωστούς σας, μάθετε ποιός η ποιά οικογένεια έχει πραγματική ανάγκη, και οργανώστε μια επίσκεψη με αυτά που χρειάζονται.

8. Βρείτε η μάθετε που μένουν πολύτεκνοι και να είστε σίγουροι πώς ότι και να τους δώσετε θα το δεχτούν εγκάρδια και θα τους είναι χρήσιμο. Π.χ αγοράστε διάφορα τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης απο ένα σούπερ μάρκετ η μια λαική.

9. Βρείτε που υπάρχουν φτωχές οικογένειες με μικρά παιδάκια και  πηγαίντε τους μερικά δώρα-γλυκά για αυτά. Ή χαρά που θα τους δώσετε δεν περιγράφεται.

10. Πηγαίνετε στο τοπικό συσσίτιο της ενορίας-γειτονίας σας, δώστε λίγο κρέας, όσπρια, λαχανικά, να φάνε μερικά στόματα μέσω της βοήθειας σας. Καθίστε να φάτε και εσείς μαζί τους και λάβετε μέρος σε κάποια εκδήλωση που τυχόν λαμβάνει χώρα.

11. Έχετε μια σοκολάτα στην τσέπη σας, και εαν στο πρώτο καροτσάκι απο αυτά που κουβαλάνε παλιά πράγματα και αντικείμενα οί αλλοδαποί, δείτε μέσα σε αυτό να είναι και κανένα παιδάκι, δώστε του την σοκολάτα.

12. Τελειώσατε το φαγητό από τό πλούσιο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καί έχουν περισσέψει από λίγα φαγητά σε διάφορα πιάτα πού ίσως θα οδηγηθούν στόν κάδο. Μαζέψτε τα όλα σε ένα τάπερ ή ένα πακετάκι και θα δείτε ότι όλα μαζί βγαίνουν ένα καλό γεύμα, γιά έναν, ίσως καί δύο συνανθρώπους μας που πεινάνε. Όταν βγείτε από το σπίτι, πάρτε το μαζί, και να είστε σίγουροι, ότι κάποιον θα βρείτε να τού το δώσετε.
Τέλος, στο τραπέζι έχουν περισσέψει μισοτελειωμένα ψωμάκια καί έχει παντού ψίχουλα, μαζέψτε τα καί πετάξτε τα στο μπαλκόνι ή τήν κεραμοσκεπή σας, τα σπουργιτο-αλητάκια καί άλλα πουλάκια ψάχνουν διαρκώς γιά φαγητό τόν χειμώνα. 
   
 Να είστε σίγουροι πώς ένα αληθινό χαμόγελο που θα εισπράξετε για ένδειξη ευγνομωσύνης απο αυτόν που θα κάνετε το καλό, θα σας πλημμυρίσει με αγνά αισθήματα και σκιρτήματα αγάπης και ικανοποίησης τον εσώψυχο κόσμο σας, αισθήματα που για τέτοια η καρδιά και η ψυχή μας διψάνε, μιας και αυτές προέρχονται απο τον δημιουργό της ΑΓΑΠΗΣ τον ΚΥΡΙΟ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.

Μήν ξεχνάτε ότι αυτός πού ελεήθηκε γιά σας, θα σας "στολίσει" καί αυτός με τίς "χρυσές" ευχές του πού έχουν τήν δύναμη να λυγίζουν Τον Ουράνιο Πατέρα, και Αυτός με τήν σειρά Του, δείχνοντας το άπειρο Του έλεος, νά μάς σβύνει αμαρτήματα.
Τέλος να ξέρετε ότι τέτοιου είδους πράξεις αγάπης ό Θεός δεν τις παραβλέπει, και ό μισθός τους αποθηκεύεται στο ουράνιο θησαυροφυλάκιο όπου κανένας και καμμία δύναμη δεν μπορούν να σας τον κλέψουν και θα είναι αυτός που θα σας οδηγήσει στην επουράνια βασιλεία Του,
 γένοιτω επιτυχείν σε όλους μας, ΑΜΗΝ.

πηγη. ΑΝΤΙΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ