Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το μεγαλύτερο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου στον κόσμο

Αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που σώζεται στον κόσμο. Αποθησαυρίζεται στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της πόλης των Βρυξελλών που τιμάται στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης (680-714).  Το Τίμιο Ξύλο που περιέχει έχει ύψος 54,9 εκατοστά και μήκος 27,7 εκατοστά (στον κάθετο βραχίονα). Το Τίμιο Ξύλο συνοδεύεται από μία περίτεχνη σταυροθήκη, στην οποίαν βρισκόταν αρχικά εγκιβωτισμένο. 

Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Σταυρού που υπάρχει σήμερα στον κόσμο,
όπως εκτίθεται σήμερα στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού των Βρυξελλών.

Διαστάσεις: ύψος 54,9 εκ, πλάτος 27,7 εκ.


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η περίτεχνη και βαρύτιμη σταυροθήκη, όπου εγκιβωτιζόταν ο Τίμιος Σταυρός των Βρυξελλών.
Σήμερα εκτίθεται ξεχωριστά.


Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Βρυξέλλες, Βέλγιο.


Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε ένα σύντομο ιστορικό:






Ο Τίμιος Σταυρός των Βρυξελλών είναι, σύμφωνα με την ερευνήτριά του Anne van Ypersele de Strihou, από πεύκο και σχηματίστηκε από συνένωση μικρότερων τεμαχίων Τιμίου Ξύλου. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την μπροστινή πλευρά του Τιμίου Σταυρού. Αρχικά βρισκόταν καλυμμένος από μία χρυσή θήκη με πολύτιμους λίθους που όμως αφαιρέθηκε πιθανότατα από Γάλλους στρατιώτες το 1793, κατά τους πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης. Κατά την αφαίρεση της πολύτιμης θήκης, το Τίμιο Ξύλο έπαθε αρκετές ζημιές, αλλά ανακαινίστηκε το 1794, από επιτρόπους του Καθεδρικού Ναού. Κατά την ανακαίνιση τοποθετήθηκε η κόκκινη σφραγίδα αυθεντικότητας και η μικρή επίχρυση πλακέτα με την αναμνηστική επιγραφή: DIREPTA 7MA / MARTII, PUBLICAE / VENERATIONI / RESTITUTA / 29MA 7BRIS 1793.



Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η μπροστινή πλευρά του Τιμίου Σταυρού των Βρυξελλών.

Η πίσω πλευρά του Τιμίου Σταυρού των Βρυξελλών είναι καλυμμένη με ασημένιο "πουκάμισο" που φέρει εγχάρακτα τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών με τον  Αμνό του Θεού (AGNUS DEI) στο κέντρο και κτητορική / αφιερωτική επιγραφή.

Η επιγραφή είναι γραμμένη σε παλαιά αγγλικά: + DRAHMAL ME WORHTE (= ο Drahmal με εποίησε).


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η πίσω πλευρά του Τιμίου Σταυρού των Βρυξελλών με επιγραφή σε παλαιά αγγλικά.
+ DRAHMAL ME WORTHE (= ο Drahmal με έφτιαξε).


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Από την διακόσμηση του Τιμίου Σταυρού των Βρυξελλών
(εγχάρακτοι ρόδακες με τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών και τον Αμνό του Θεού στο κέντρο).

Περιμετρικά του Τιμίου Σταυρού ασημένια λωρίδα με την εξής επιγραφή σε παλαιά αγγλικά: THAS RODE HET AETHLMAER WYRICAN OND ADELWOLD HYS BEROTHO (R) CRISTE TO LOFE FOR AELFRICES SAULE HYRA BEROTHOR (= Αυτόν τον Σταυρό ο Aethlmaer και ο αδελφός του Adelwold διέταξαν να γίνει, εις δόξαν Χριστού, για την ψυχή του αδελφού τους Aelfric). 
 
Και πιο κάτω: + ROD IS MIN NAMA, CEO IC RICNE CYNINC BAER BYFICYNDE, BLODE BESTEMED (= Σταυρός είναι το όνομά μου, κάποτε έναν Βασιλιά κρατούσα δυνατά, που έτρεμε καθώς το αίμα του κυλούσε).




Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Τμήμα της κτητορικής / αφιερωτικής επιγραφής.
Μεταφράζεται ως:
Σταυρός είναι το όνομά μου,
κάποτε έναν Βασιλιά κρατούσα δυνατά,
που έτρεμε καθώς το αίμα του κυλούσε.

Η μελέτη της γραφής και της γλώσσας ανάγει την κατασκευή της θήκης στην Βόρεια Αγγλία τον 10ο ή 11ο αιώνα. Μάλιστα η τελευταία επιγραφή Σταυρός είναι το όνομά μου κτλ παρηχεί ένα γνωστό αγγλοσαξωνικό ποίημα, γνωστό σήμερα ως The dream of the Rood, που ανάγεται στη χρυσή εποχή του βασιλείου Northumbrie (700-750).

Η έρευνα για τα ονόματα των τριών αδελφών που αναφέρονται στην επιγραφή απέδωσε τελικά την κατασκευή αυτής της σταυροθήκης στην αγγλοσαξωνική βασιλική οικογένεια των αρχών του 11ου αιώνα. Όσον αφορά το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, οι ερευνητές θεωρούν πως πρόκειται για δώρο του Πάπα Μαρίνου Α' στον βασιλιά Αλφρέδο του Ουέσσεξ, το 883 ή το 885.  Η μακρά όμως ιστορία της σταυροθήκης από το βασίλειο του Ουέσσεξ στις Βρυξέλλες δεν θα καλυφθεί εδώ.

Το 1617-1639 κατασκευάστηκε στην Ολλανδία η παρακάτω βαρύτιμη σταυροθήκη με σκοπό τον εγκιβωτισμό της σταυροθήκης του Drahmal σε αυτήν. Είναι κατασκευασμένη από επίχρυσο ασήμι, σμάλτα και πολύτιμους λίθους και έχει διαστάσεις 82,5 εκ. ύψος και 47 εκ. πλάτος. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε την μπροστινή πλευρά της βαρύτιμης σταυροθήκης. Στη βάση της σταυροθήκης ενσωματώθηκε και λείψανο Ιεράς Άκανθας από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η μπροστινή πλευρά της βαρύτιμης μεταγενέστερης σταυροθήκης του 17ου αιώνα.
Στη βάση της μέσα σε ειδική θήκη με κρύσταλλο, η Ιερά Άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η Ιερά Άκανθα στη βάση της σταυροθήκης του 17ου αιώνα.


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Η πίσω πλευρά της βαρύτιμης μεταγενέστερης σταυροθήκης του 17ου αιώνα.


Το μεγαλύτερο κομμάτι Τιμίου Ξύλου στον κόσμο
Το βιβλίο της Anne van Ypersele de Strihou με την περιγραφή
του Θησαυρού του Καθεδρικού Ναού των Βρυξελλών.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα...Στην Κύπρο στο χωριό Ομοδος υπάρχει κομμάτι του τιμίου ξύλου , από τον σταυρό που βρήκε η Αγία Ελένη.... πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτός στις Βρυξέλλες...θα μπορούσα να το βάλω στο θρησκευτικό μου μπλογκ; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σας ευχαριστώ για την άδεια...και σας καλωσορίζω και στο μπλογκ μου , ευχαριστώ που γίνατε μέλος.
    http://goniagalinis.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή