Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής


Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 10 Ιανουαρίου 2013 στο Ηράκλειο, σε τακτική Συνεδρία και μεταξύ των άλλων ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της Εκκλησίας.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος εξέφρασε τη χαρά της για την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου του εκ Σηρικαρίου Κισάμου καταγομένου Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, του οποίου η ιερά μνήμη θα εορτάζεται κατ’ έτος την 4ην Ιανουαρίου. Με πάνδημη συμμετοχή Ιεραρχών, Κλήρου και Λαού, η ιερά μνήμη του εορτάσθηκε επίσημα εφέτος για πρώτη φορά, στο Καστέλλι Κισάμου, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, της οποίας γόνος και κλέϊσμα τυγχάνει ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός.
Μεταξύ των άλλων, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε και το φημολογούμενο θέμα καταργήσεως της Κυριακής ως ημέρας αργίας, για το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή της, τονίζοντας την αξία της ημέρας της Κυριακής, η οποία δεν είναι μόνο εργασιακό προνόμιο, αλλά είναι ουσιαστικό συνειδητό νομοθέτημα. Η αργία της  Κυριακής, ως ημέρας καταπαύσεως των εργασιών, αποτελεί την ταυτότητα του χριστιανικού κόσμου και τυχόν κατάργησή της δημιουργεί επιπλέον δυσλειτουργία, ιδαιτέρως, στον θεσμό της οικογένειας. Η Ιερά Σύνοδος διαμαρτύρεται προς κάθε αρμόδιο και απευθύνει ολόθυμη έκκληση για την ανάγκη σεβασμού και διατήρησης της θεσμοθετημένης αργίας της Κυριακής.
Με την ευκαιρία της εισόδου μας στο νέο έτος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Μεγαλονήσου μας υγεία, δύναμη, καλή και ευλογημένη χρονιά. Η Ιερά Σύνοδος δεν έπαυσε και δεν θα παύσει να συμπορεύεται αθόρυβα με τους ανθρώπους του λαού μας, οι οποίοι αγωνίζονται για να είναι όρθιοι στους δύσκολους χρόνους μας.
Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης