Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ἡ εἰσήγηση-βόμβα τοῦ Χρήστου Κ. Οἰκονόμου τ. Κοσμήτορα καί Προέδρου τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καί Κοινωνικῆς Θεολογίας Α.Π.Θ.

στήν ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ τῆς 26ης Νοεμβρίου 2014
"ἐνάντια στήν Ἵδρυση Κατεύθυνσης Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν
στήν Θεολογική Σχολή τοῦ Α.Π.Θ."
ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


http://www.imth.gr/inst/imth/gallery/slidesflashphoto/islamikon/DSC_7283.JPG
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εισήγηση του καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου, στην Ημερίδα των φοιτητών του Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, την 26η Νοεμβρίου 2014 για την ίδρυση Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής  ΑΠΘ. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος
του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Η παρούσα εισήγηση, διαιρείται σε δύο μέρη· α) Στο πρώτο θα αναφερθώ αξιολογικά σε γεγονότα και πρόσωπα που ενεπλάκησαν και συνέβαλαν στο ανοσιούργημα των Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. β) Στο δεύτερο μέρος θα απαντήσω στα επιστημονικά κριτήρια και στα πολιτικά επιχειρήματα που προτάθηκαν για την κατεύθυνση των Ισλαμικών Σπουδών.
Α΄ Αξιολόγηση προσώπων και πραγμάτων
Διακρίνω ότι υπάρχει η πρόθεση να χαρακτηριστεί η παρούσα Ημερίδα - Σύναξη των φοιτητών του Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου ότι κινείται στα πλαίσια ακροδεξιών καταστάσεων. Επίσης ότι κυριαρχείται από φανατικούς, συντηρητικούς και αναχρονιστικούς κύκλους και τον αντιρρησία Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Γι’ αυτό θέλω να δηλώσω προκαταρκτικά ότι η παρούσα Ημερίδα των φοιτητών έχει καθαρά επιστημονικό, θεολογικό, εκκλησιαστικό και εθνικό χαρακτήρα.
Ως γνωστό, οι συνάδελφοί μου της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης με τίμησαν με την εκλογή μου στην θέση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και δύο φορές στη θέση του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Όταν εμείς κάναμε σκληρό αγώνα για τη διατήρηση του Επιστημονικού και Πανεπιστημιακού χαρακτήρα των Θεολογικών Σχολών, οι πρωταγωνιστές των Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης ‘‘έπαιζαν το βιολί τους’’ σε διάφορες χορωδίες. Γι’ αυτό έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράσω την κριτική και τις διαφωνίες μου.

ΜΥΡΙΖΕΙ....ΘΕΟ..!


ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τουρκος αρχιναυμαρχοςΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Προκλητικός για άλλη μια φορά κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνο, εμφανίστηκε ο αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Bülent Bostanoğlu, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, για την ναυτική παρουσία και προοπτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Τούρκος αντιναύαρχος υπερασπίστηκε το Casus Beli, δηλαδή την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας που ψήφησε η τουρκική βουλή το 1995 στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα δώδεκα μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ο Bülent Bostanoğlu αναφερόμενος στη μελλοντική προοπτική της Τουρκίας, τόνισε πως η Τουρκία θα αναδειχτεί μέχρι το 2023, δηλαδή μέσα σε οχτώ περίπου χρόνια, σε παγκόσμια ναυτική δύναμη. Για τούτο είναι ζωτικής σημασίας το δικαίωμα στον τουρκικό στόλο να «αλωνίζει» όπου θέλει στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας με σαφήνεια τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή αυτή. Η οικονομική σημασία του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το Τούρκο αντιναύαρχο, είναι μεγίστη και γι’ αυτό η Τουρκία δεν θα πρέπει ποτέ να απαρνηθεί τα δικαιώματα της στις δυο αυτές μεγάλης στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές, όπου η παρουσία της έχει και… ιστορική διάσταση.

ΤΟ ΤΡΙΔΥΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ

ΦωτόΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κάποτε ήταν ένας ψηλός, λυγερόκορμος νεανίας, γόνος μιας πασίγνωστης ελληνικής πολιτικής οικογένειας, από ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά τζάκια, γιος ενός από τους πιο διάσημους Έλληνες πρωθυπουργούς που είχε γεμίσει αυτή την χώρα με τα πιο ωραία συνθήματα αλλαγής και ευημερίας. Ο νέος αυτός, που είχε σπουδάσει στα καλυτέρα πανεπιστήμια της Αμερικής, κάποια μέρα κλήθηκε να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και αυτό το δέχτηκε παρά του ότι του έτρωγε πολύτιμο χρόνο από τα γυμναστήρια του, τα μπάνια του σε μαγευτικές ακρογιαλιές και τα περιπετειώδη σερφινγκ του στο διαδίχτυο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο ψηλός αυτός, νέος κυβερνήτης, κατάφερε με πολύ «κόπο» να διαλύσει ότι κρατούσε όρθια την ελληνική κοινωνία, να καταστρέψει κάθε προοπτική του ελληνικού λαού και το πιο μεγάλο κατόρθωμα του, να παραδώσει την εθνική κυριαρχία σε ξένους, ανθέλληνες τοκογλύφους. Ήταν ο πρώτος μεγάλος «σωτήρας» της Ελλάδας, ο μεγάλος αυτός ΓΑΠ, που ακόμα και σήμερα πιστεύει πως είναι η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα μας, ο μόνος που μπορεί πάλι να μας σώσει ευεργετώντας τον λαό που τον… εκλιπαρεί να έρθει και να τον ανασύρει από το βάραθρο της καταστροφής του που ο ..ίδιος τον έριξε. Σε άλλη σοβαρή χώρα αυτός ο ψηλός θα ήταν πίσω από κάποια κάγκελα, σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΡΕΤΙΖΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ “ΔΙΗΡΗΜΕΝΩN ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ”







Δεν θα θέλαμε να εισέλθουμε βαθύτερα στο μείζων θέμα που αναπτύσσεται στην εν λόγω συνέντευξη του Σεβασμιότατου κ. Χρυσοστόμου, περί των σχέσεων   Εκκλησίας και Κράτους, αλλά ίσως να είναι άξια αναφοράς παραθέτοντας σας, μερικά πολύτιμα γραφθέντα, αξιόλογων και ενάρετων ποιμένων και καθηγητών μας, τους οποίους, καλό θα ήταν να συμβουλεύονται μερικοί στενοκέφαλοι Αρχιερείς μας...!


Λυπόμαστε όμως ιδιαίτερα, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα, ο εν λόγω Μητροπολίτης,  διότι αν δεν απατόμαστε είναι και καθηγητής της Ορθοδόξου(;) Δογματικής στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, πέραν από Μητροπολίτης της Μεσσηνίας, καθότι αναμέναμε εκκλησιολογικό, δογματολογικό και ποιμαντικό λόγο, για το πιο πάνω μείζον θέμα και όχι πολιτικάντικο, δυσχερέστατο και ακατανόητο-επιστημονικοφανή λόγο!...


Είμαστε της προσωπικής απόψεως, ότι το θέμα της νυν σχέσεως Πολιτείας και Εκκλησίας εν Ελλάδι, είναι κυρίως κατ΄εξοχήν θέμα Πνευματικό, άρα και κατ΄εξοχήν Δο-γμα-το-λο-γι-κό, μιάς και υφίσταται η αίρεση και η νόσος του Λουθηρανικού Πολιτειοκρατισμού και Καισαροπαπισμού στα πράγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας!

Άρα, κατά τις δικές μας ερευνητικές εκτιμήσεις, θεολογικά και εκκλησιολογικά ομιλούντες είναι θέμα ειδικό, του τομέα και κλάδου της Ορθοδόξου Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Πίστεως, δηλαδή της Ορθοδόξου Πατερικής Εκκλησίας...!

ΗΠΑ: Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ

                                       


«Δημοσιεύθηκε εὐρύτατα μιά προσευχή, πού βρέθηκε στό ἀμπέχονο ἑνός Ἀμερικανοῦ στρατιώτη, πού σκοτώθηκε στόν πόλεμο, στή βόρεια Ἀφρική. Προσευχή, βαθειά συγκλονιστική γιατί, μέσα στήν οἰκειότητα τοῦ ὕφους της, φανερώνει τήν ἀνάγκη τήν ὁποία νοιώθει κάποτε καί ὁ νέος ἄνθρωπος νά εἶναι κοντά στό Θεό.

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΘΕΪΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, 1965 - ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ





WORKER SECT IN GREECE

FROM WORKER SECT TO ORTHODOXY

«“Μιά μέρα τοῦ Φεβρουαρίου 1965, ἕνα λεωφορεῖο γεμᾶτο ἀπό ἐπιβάτες ταξίδευε ἀπό τήν πόλι μας σέ μιά ἄλλη κοντινή πόλι. Δίπλα στόν ὁδηγό καθόταν ἕνας γέροντας, μεγαλόσωμος καί εὔρωστος, περίπου 75 ἐτῶν, μέ γενειάδα ἄσπρη. Φοροῦσε ἕνα παλτό βαρύ μέ γιακά γούνινο καί σκοῦφο μέ πτερύγια πού κάλυπταν τά αὐτιά του.
Τό λεωφορεῖο πήγαινε σιγά-σιγά, γιατί χιόνιζε συνεχῶς. Ὅταν ἔφθασε σέ μιά στροφή, οἱ ἁλυσίδες τίς ὁποῖες εἶχε στίς πίσω ρόδες ἔσπασαν. Ἐπακολούθησε φρενάρισμα ἀπότομο καί τό λεωφορεῖο ἔπεσε πάνω σέ ἕνα ἄλλο λεωφορεῖο, πού βρέθηκε ἐκείνη τή στιγμή ἐκεῖ. Κί ὅλα αὐτά μέσα σέ λίγα λεπτά! Ὁ ὁδηγός ἔχασε τόν ἔλεγχο τοῦ ὀχήματος καί ὅλοι φοβήθηκαν τρομερά. Τότε ὁ γέροντας, πού καθόταν δίπλα στόν ὁδηγό, ἔκανε τό σημεῖο τοῦ σταυροῦ καί εἶπε μέ δυνατή φωνή: “Δόξα σοι, Κύριε, δόξα σοι. Ἄς εἶναι εὐλογημένο τό ὄνομά σου, Παναγία, Μητέρα τοῦ Θεοῦ, πού μᾶς ἔσωσες τήν ὥρα αὐτή!”.

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ