Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Εγκύκλιος του Πάσχα 2016, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου

† Μ Α Κ Α Ρ Ι Ο Σ
ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Λαό της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
Εγκύκλιος Αγίου Πάσχα 2016

Αγαπητοί μου,
Στο κατά Μάρκο Ιερό Ευαγγέλιο, περιγράφεται η επίσκεψη των Γυναικών στον Τάφο του Χριστού, όταν ανέτειλε ο ήλιος της ημέρας της Ανάστασης. Εισερχόμενες στον Τάφο, έκθαμβες είδαν λευκοφορεμένο νεανίσκο, ο οποίος τους είπε: «Τον Ιησού ζητάτε, τον Ναζαρηνό, τον σταυρωμένο. Εγέρθηκε, δεν είναι εδώ. Να ο τόπος όπου τον έθεσαν. Αλλά πηγαίνετε, πείτε στους μαθητές του και στον Πέτρο», (Μάρκ. 16,7).
Στη ρήση αυτή, περιλαμβάνεται η παραγγελία, να πληροφορήσουν τους μαθητές του Χριστού για την Ανάσταση. Ας προσέξουμε εδώ το τμήμα της φράσης που λέει: «και στον Πέτρο». Γίνεται ειδική αναφορά στον Πέτρο. Γιατί; Διότι, ήταν αυτός που ένεκα του ζήλου του, κατά τη σύλληψη του Χριστού, «τράβηξε μαχαίρι, χτύπησε τον δούλο του Αρχιερέα και του απέκοψε το δεξί αυτί», (Ιωάν. 18,10), όμως λίγο αργότερα αρνήθηκε τον Κύριο.
Ποιός τον αρνήθηκε; Ο Πέτρος. Ο Πέτρος ο οποίος είχε ομολογήσει στον Κύριο: «Εσύ είσαι ο Χριστός», (Μάρκ. 8,29), ο Πέτρος που είχε διακηρύξει στον Χριστό: «Κι αν χρειαστεί μαζί σου να πεθάνω, δε θα σε απαρνηθώ», (Ματθ. 26,35), αυτός που είχε δηλώσει στον Χριστό, λίγο πριν το πάθος Του, ότι: «Όλοι μπορεί να σκανδαλιστούν, αλλά όχι εγώ», (Μάρκ. 14,29), ο Πέτρος που είχε αναφωνήσει ενώπιον του Χριστού: «Ιδού, εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε», (Λουκ. 18,28), ο Πέτρος που είχε πει στον Χριστό: «Τη ζωή μου θα θυσιάσω για σένα», (Ιωάν. 13,37).

Ένας σταυρωμένος, ζει την Ανάσταση! Κηδεύτηκε στο Κεφάλι ο πατέρας Θεόδωρος…


Στόματα βουβά, μάτια κλαμένα, νους προσευχόμενος, σήμερα στο Κεφάλι, στο τελευταίο κομμάτι των νοτιοδυτικών Αστερουσίων, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του γέροντος Θεοδώρου, του τελευταίου ασκητού του Αγιοφαράγγου.
Την ακολουθία τέλεσε ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Οδηγητρίας π. Παρθένιος, πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Ι. Μ. Κουδουμά π. Μακάριο και τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας π. Αντώνιος και ιερείς της περιοχής.
Ο π. Θεόδωρος αναπαύεται πλέον στο Ησυχαστήριο του, σ΄ ένα τόπο που τόσο αγάπησε και αγίασε με την προσευχή και τον αγώνα του.
Τον π. Θεόδωρο τον ζήσαμε και τον αγαπήσαμε όπως πολύς κόσμος… Στη μνήμη του παραθέτουμε ένα μικρό κείμενο, σεβασμού και αγάπης για όσα έκανε για μας, για όσα μας πρόσφερε με την προσευχή του και το λόγο του:
 «Όταν μιλάει ο ουρανός, τρέμει η γη». Έτσι έλεγε ο αγιασμένος Δεσπότης της Μεσαράς, ο Τιμόθεος. Εμείς συμπληρώνουμε: Όταν βροντοφωνάζει ο Θεός τότε οι άνθρωποι είναι καλύτερα να σιωπούν....